به گزارش «فرهیختگان»، علیرضا زالی با حضور در برنامه تلویزیونی «تیتر امشب» شبکه خبر سیما، به تشریح وضعیت بیماری کرونا در تهران پرداخت و در ارتباط با اقدامات کنترلی و برنامه واکسیناسیون شهروندان، توضیحاتی ارائه داد.
وی با اعلام اینکه در ۲۴ ساعت گذشته حدود ۱۴۰۰ بیمار جدید در بیمارستانهای تهران بستری شدند که حدود ۱۷۷ نفر از آنان در بخش مراقبتهای ویژه به سر میبرند، گفت: مجموع بیماران کرونایی سرپایی و بستری در ۲۴ ساعت گذشته به ۱۶ هزار نفر میرسد.
زالی ادامه داد: اگر تعداد مراجعان سرپایی به کمتر از ۱۰ هزار نفر در روز نرسد نباید در انتظار تنزل تعداد بیماران بستری باشیم.
وی، شمار بیمارستانهایی که در تهران به ارائه خدمات درمانی به بیماران کرونایی مشغول هستند را ۱۱۸ بیمارستان و تعداد مراکز بهداشتی را ۵۵۱ مرکز اعلام کرد و از برنامهریزی برای افزایش مراکز بستری موقت بیماران کرونایی با همکاری سه دانشگاه علوم پزشکی استان تهران در روزهای آتی خبر داد.
زالی، تعداد بیماران بستری در بیمارستانهای تهران را هم اکنون ۸۷۹۷ نفر اعلام کرد و گفت: از این تعداد ۲۱۴۵ بیمار در بخش مراقبتهای ویژه بستری هستند.
وی با بیان اینکه هنوز به نوک قله خیز پنجم کرونا نرسیدهایم، پیش بینی کرد تعداد بیماران بستری در بیمارستانها در روزهای آتی به ۹ هزار نفر نیز برسد.
زالی، درمان بیماران کرونایی از طریق بستری موقت را که حدود ۸ ساعت زمان میبرد، راهکار مؤثری برای جلوگیری از به چالش کشیده شدن وضعیت بیمارستانها عنوان کرد و مدیریت خیز پنجم کرونا را مستلزم همراهی و همکاری مردم شریف تهران دانست.
وی با انتقاد از عدم اجرای صحیح و کامل «لاک داون» شهر تهران، اظهار کرد: لاک داون شهر یا نباید صورت گیرد و یا اینکه در صورت تصمیم به تعطیلی باید تمام ملاحظات برای اجرای کامل آن انجام شود.
زالی ادامه داد: تعطیلی تهران در حالی سپری شد که بسیاری از پاساژها، مراکز خرید و رستورانها فعال بودند و بسیاری از سفرها نیز صورت گرفت.
وی با بیان اینکه تعطیلی شهر به عنوان یک استراتژی باید حداقل بین ۱۰ تا ۱۴ روز باشد، افزود: در غیر این صورت تعطیلی در کنترل اپیدمی مؤثر نخواهد بود.
فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران بر ضرورت تغییر شیوه مدیریت بیماری کرونا و آسیب شناسی اقدامات صورت گرفته در ماههای اخیر تاکید کرد و گفت: در حوزه اقتصاد باید برای معیشت مردم اقدامات مؤثر انجام شود.
وی با تاکید بر لزوم حمایت از اقشار فرودست و آسیب پذیر یادآور شد: هم اکنون حدود ۱۵.۵ میلیون نفر از نیروهای شاغل در کشور در کارگاههای یک تا چهار نفره کار میکنند که بسیار آسیب پذیرند و باید اقدامات حمایتی برای آنها در نظر گرفته شود.
زالی ضمن اشاره بر مشکلات اقتصادی دولت از جمله تحریمها، بر ضرورت برنامهریزی برای توزیع بستههای حمایتی برای اقشار آسیب پذیر با هدف مقابله با بیماری کرونا تاکید کرد.
وی با بیان اینکه برخی از کشورها از جمله سنگاپور حدود ۱۳ درصد از درآمد ناخالص ملی خود را صرف بستههای محرک اقتصادی کرده است، گفت: این درحالی است که این رقم در کشور ما حدود نیم درصد درآمد ناخالص ملی است.
زالی با بیان اینکه بدون حل مشکلات معیشتی مردم لاک داون اجباری اقدام مؤثری برای کنترل کرونا نخواهد بود، تصریح کرد: کسبه برای همکاری با مشکلاتی همچون هزینههای بیمه، عوارض، مالیات، اجاره و کاهش درآمد روبه رو هستند.
فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران بر ضرورت تغییر راهبرد تاکید کرد و گفت: برای لاک داون کردن شهر باید ملاحظات اقتصادی و اجتماعی را مدنظر قرار دهیم.
وی با بیان اینکه در دوران کرونا سرمایه اجتماعی حاکمیت کاهش یافته است، گفت: حاکمیت باید هرکاری را برای کنترل کرونا انجام دهد و مردم نیز باید به برنامههای حکمرانی اعتماد کنند، این موضوع همچون یک اتوبان دوطرفه است.
زالی همچنین با بیان اینکه مشکلات اجتماعی مردم باید به مسئله اجتماعی تبدیل شوند، گفت: از ابتدای شیوع کرونا توفیق نداشتهایم این بیماری را به یک مسئله اجتماعی تبدیل کنیم.
وی ادامه داد: باید مراقبت کنیم که دچار نخوت و غرور کاذب نشویم، جمله " کرونا را شکست میدهیم" یک گزاره غیر علمی بود که آن را از زبان هیچ دانشمندی نمیشنویم.
زالی اضافه کرد: نهایتاً میتوانیم کرونا را کنترل کرده و به تقلیل برسانیم و ریشه کن کردن آن برای مدتها نشدنی است.
وی با اشاره به اینکه بشر در قرنهای اخیر رخدادهایی همچون طاعون، وبا، آنفلوآنزای اسپانیایی و آنفلوآنزای آسیایی را تجربه کرده است که مرگ و میر بالاتر از یک میلیون نفر داشتهاند، گفت: از شروع قرن ۲۱ تا کنون بشر ۱۲ بیماری نوپدید را تجربه کرده است.
زالی با تاکید بر اینکه قرن ۲۱ قرن برخورد با بیماریهای نوپدید است، تاکید کرد: اکر امروز کووید ۱۹ را به تقلیل برسانیم نیز پدیدههای دیگری در پیش خواهد بود.
فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران با بیان اینکه سوش های جدیدی از کرونا در حال شکل گیری است، افزود: باید فرایندهای مختلفی را در برابر این سوش ها در نظر گرفت.
وی اضافه کرد: سویه دلتا، ۵۰ درصد میزان بستریهای بیمارستانی را افزایش و اثربخشی داروهای درمانی و همچنین واکسن را کاهش میدهد.
زالی، سویه لاندا را واکسن گریزترین سویه کرونا تا کنون عنوان کرد و ادامه داد: همچنین سویه دلتا پلاس از سویه دلتا نیز واکسن گریزتر است.
وی کاهش اثربخشی واکسنها در برابر سویه های جدید را دور از انتظار ندانست و گفت: البته واکسنها در برابر مرگ و میر و ابتلای شدید ۹۰ تا ۱۰۰ درصد اثربخشی دارند و در کشورهایی که اکثر افراد واکسینه شدهاند بیشتر مرگ و میرها در افراد غیرواکسینه رخ میدهد.
زالی اثربخشی واکسنها در برابر ابتلای متوسط تا شدید را نیز ۶۰ تا ۹۰ درصد عنوان کرد و گفت: اما ممکن است واکسنها در برابر ابتلای خفیف و بی علامت اثربخشی کافی نداشته باشند به همین خاطر باید در کنار واکسیناسیون همچنان پروتکلهای بهداشتی رعایت شود.
تسریع واکسیناسیون شانس جهشهای ویروس را کاهش میدهد
وی تاکید کرد: اگر سرعت واکسیناسیون را بالا ببریم به سمت ایمنی جمعی حرکت خواهیم کرد و هرچه سرعت واکسیناسیون بالاتر باشد شانس جهشهای ویروس کمتر میشود.
زالی یادآور شد: مطالعات ما نشان میدهد در استان تهران شانس مرگ و میر و بستری در بخش مراقبتهای ویژه در گروههای سنی بالای ۷۰ سال که واکسینه شدهاند، پنج تا هفت برابر نسبت به افرادی که واکسن نزدهاند کاهش مییابد.
وی با بیان اینکه تا کنون بیش از یک میلیون و ۷۴۹ هزار واکسن در استان تهران تزریق شده است که ۵۶۹ هزار واکسن، دوز دوم بوده است، گفت: البته اگرچه ۷۰۹ هزار فرد بالای ۶۵ سال در تهران وجود دارد، اما ۴۰ درصد کادر بهداشت و درمان کشور، تعداد زیادی از بیماران خاص و سایر گروههای پرخطر نیز در تهران واکسینه شدهاند.
زالی افزود: برای دوز اول و دوم واکسیناسیون افراد بالای ۶۰ سال در تهران منابع کافی لجستیک شده است.
فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران، بهترین راه حل برای کاهش ازدحام مردم برای واکسیناسیون را مکانیسم نوبت دهی عنوان کرد.
وی همچنین تاکید کرد: مراکز واکسیناسیون خودرویی برای افرادی که توان مراجعه سرپایی به مراکز واکسیناسیون را ندارد طراحی شده است.
زالی با بیان اینکه تا قبل از شیوع کرونا تعداد پروندههای الکترونیکی سلامت شهروندان تهرانی کمتر از ۱۰ درصد بوده است، از روند صعودی این پروندهها خبر داد و گفت: اگر تعداد این پروندهها کاملتر بود مکانیسم نوبت دهی بسیار سادهتر صورت میگرفت.
وی همچنین درباره آمار واکسیناسیون در تهران توضیح داد: در افراد بالای ۸۰ سال ۷۴ درصد، در افراد بین ۷۵ تا ۸۰ سال ۷۶ درصد، در افراد بین ۷۰ تا ۷۵ درصد نیز حدود ۷۸ درصد واکسینه شدهاند.
زالی، تعداد واکسنهای سینوفارم تزریق شده در استان تهران را ۶۶ درصد، آسترازانکا را ۲۲ درصد و ۱۲ درصد باقی را برکت و اسپوتنیک وی عنوان کرد و گفت: این نسبت ممکن است در روزهای آتی تغییر یابد اما تدارکات برای دوز دوم واکسنها متناسب با همین مقادیر است.
وی با بیان اینکه در خیز پنجم کرونا فشار فراوانی بر دوش بیمارستانها و نیروهای انسانی حوزه بهداشت و درمان است خواستار تزریق منابع و اعتبارات مادی به بیمارستانها و نیروهای انسانی شد.
زالی در پایان ضمن تبریک به ملت ایران برای درخشش ملی پوشان در روز دوم برگزاری مسابقات المپیک، برای تداوم این موفقیتها ابراز امیدواری کرد.